srijeda, veljače 24, 2010

Učenice Jaganjčeve

Među brojnim redovničkim zajednicama postoji i jedna vrlo posebna; Male sestre učenice Jaganjčeve prva su redovnička zajednica koja nudi mogućnost ostvarenja redovničkoga poziva djevojkama s Downovim sindromom.

Utemeljene su 1985. u Francuskoj kao odgovor današnje priorice, tada katehistice, s. Line na molbu jedne djevojke koja zbog navedenoga sindroma nije mogla pronaći redovničku zajednicu koja bi je prihvatila. Nadbiskup Toursa ih je kanonski priznao kao javnu udrugu vjernika, 1990., a 1995. im je nadbiskup Bourgesa potvrdio statut. Njihovo je zvanje kontemplativno, utemeljeno na drevnoj mudrosti pravila sv. Benedikta i na "malom putu" sv. Terezije od Malog Isusa i Sv. Lica. Ritam molitve i rada prilagođen je njihovim mogućnostima, a pomažu im sestre koje nemaju taj sindrom. Sve pridonose zajednici šivanjem, vezenjem, izradom tapiserija... Mole časoslov, imaju euharistijsko klanjanje, a u molitvi sv. ružarija razmatraju otajstva života Isusa i Marije. Ne možemo reći da se radi o zajednici koja se služi isključivo klasičnim obredom, ali ih ipak navodim zbog toga što duhovnu pomoć i svetu misu dobivaju od benediktinaca iz poznate tradicionalističke opatije Fontgombault. Habit im se sastoji od bijele tunike, koja podsjeća na odjeću Jaganjčevih pratitelja iz Otkrivenja sv. Ivana, a preko nje je smeđi, karmelski, škapular. Institut broji desetak sestara. Postoji kratak isječak iz filma o ovoj zajednici.

Sastavljeno prema: Diocèse de Bourges, Traditional Vocations blog, famillechretienne.fr
Slika: Divinas Vocaciones Religiosas

Broj komentara: 5:

  1. Zanimljivo i nadahnjujuće! Blog za svaku pohvalu!

    OdgovoriIzbriši
  2. +!
    Hvala na predivnom blogu, doista sam uživao čitajući postove.

    In cordibus Jesu et Mariae ~ Petar

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala, super su ti uratci, prvi put sam ih vidio na marymagdalen.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je prelijepo iznenađenje i vijest.! Hvala vam i neka i dalje budu blagoslovljene u svom životu i hodu prema Svevišnjem!

    OdgovoriIzbriši