srijeda, listopada 02, 2013

Igrice

Sardski su biskupi nakon I. svjetskog rata zamolili papu za financijsku pomoć kako bi izgradili zajedničko sjemenište na otoku. Papa Pio XI. udovoljio je molbi, a kako je izgrađeno troškom Svete Stolice, dobilo je i naslov Papinskog sjemeništa. Broj se sjemeništaraca nakon II. vatikanskog koncila smanjio pa su ga 1976. prodali vladi Regije Sardinije. No, prošle godine biskupe je nešto potaknulo da se opet sjete prazne građevine:


"Tradicijska Ustanova Krista Kralja i Velikog Svećenika [1, 2] od proljeća 2012. trudi se kako bi kupila Papinsko sjemenište Cuglieri u Algheru (vidi naš izvještaj). Međutim, biskupi Oristana i Alghera to žele spriječiti i pri tom pokušavaju odigrati na 'Bergoglio-efekt'.

Nekadašnje Papinsko sjemenište nakon zatvaranja 1976. kupila je Regija Sardinija. Ustanova Krista Kralja, kanonski utemeljena 1990., godinama doživljava jak porast. Dok je većina sjemeništa zbog pada broja sjemeništaraca prevelika ili se zatvara, u sjemeništu ove tradicijske družbe u Toskani nedostaje mjesta za smještaj svih sjemeništaraca. Kupnjom velikog objekta na Sardiniji Ustanova želi doskočiti tom manjku.

Biskupi Alghera i Oristana su, međutim, protiv prodaje. Od travnja 2012., kad je Ustanova Krista Kralja i Velikog Svećenika Regiji Sardiniji predala prvu ponudu za kupnju, oba biskupa su kod pokrajinskih vlasti intervenirala protiv prodaje.

Pokrajinska vlada je pod pritiskom da proda zbog porezne uprave koja je kritizirala Regiju što desetljećima posjeduje neiskorišteni kompleks. Tek kad se Ustanova Krista Kralja zainteresirala za prazno nekadašnje Papinsko sjemenište, došlo je do pomaka. Biskupi, koji prije nisu pokazivali nikakvoga interesa za sjemenište, u međuvremenu su podnijeli vlastitu ponudu za kupnju. Pokrajinska vlada im je dala do znanja da je prodaja Ustanovi Krista Kralja neminovna ukoliko ne bude drugih interesenata.

Biskupi sada, kako javlja 'La Nuova Sardegna', hoće zajedno s lokalnim vlastima napraviti centar za siromašne i useljenike. Predsjednik sardske vlade, U. Cappellacci, koji je isprva bio 'oduševljen' zainteresiranošću tradicijske družbe, sada govori da ponuda biskupâ odgovara 'bolje mjesnim interesima'.

Radi li se kod riječi '
siromašni i useljenici samo o blefu biskupâ pod zavjetrinom 'Bergoglio-efekta', da se spriječi prodaja tradicijskoj Ustanovi Krista Kralja i Velikog Svećenika?'- pita se Messa in Latino."

Slika: unavox.it

Broj komentara: 6:

  1. Nemaju Božanske mudrosti!
    Pomisliše u svome srcu: " Tko šljivi tamo neka svećenička zvanja od onih mahnitih tradicionalista koji se ne uklapaju u koncept II. Vat. koncila. Crkva je s modernim pogledima usmjerena u budućnost. Vidiš li, moj brate biskupe kako je papa Franjo privlačan cijelome svijetu i kako su svi njime oduševljeni. Ne želiš li dati svoj doprinos novome dobu sudjelujući u projektu >Crkva za siromašne<? Možda uskoro ukinu celibat, pa ćemo tako riješiti nedostatak svećeničkih zvanja.
    Toliko sam pun pozitivnih ideja da se spontanom lakoćom javljaju i generiraju slobodnije ideje. Ama, oduševljen sam svojom kreativnošću za modernizacijom tih starih okoštalih dogmi, crkvenih otaca, kanona, drevnih sabora, i svega onoga što je u Tradiciji. Sve nam to stvara prejak pritisak na zahtjeve duhovnosti i guši naš progresivni duh."
    Ovako danas mnogi u KC razmišljaju...
    Hoćemo li biti prava Katolička Crkva ili Modernistička cirkus-crkva na baterije ovoga svijeta?
    IN TE DOMINE SPERAVI +++
    brat Atanazije

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne želim nikoga vrijeđati!
    No, ne mogu se oteti dojmu kako moj prethodni komentar mene svrstava u svojevrsnu opziciju nasuprot lošim i žalosnim pojavama u našoj Katoličkoj Crkvi, te činjenicama i stanju na terenu koje zahtijeva reformu reforme, ili što je sigurnije i poželjnije, povratak na stare i provjerene pozicije Svete Tradicije.
    Dužnost i potreba svakog katolika je ukazati na probleme, poteškoće i sablazni koje muče i progone
    Crkvu Kristovu, jer će Gospodin od svakog pojedinačno
    tražiti račun za svjedočanstvo života.+
    brat Atanazije

    OdgovoriIzbriši
  3. Obama, najslavniji svjetski zatočnik pobačaja i totalitarizma je ovih dana pohvalio papu Franju. Posljednji mjeseci su otvorili novu nadi, novu perspektivu zatočnicima Kneza ovog svijeta. Neka gospodin providi da im se osnove raspadnu kao kule od karata.

    OdgovoriIzbriši
  4. Impossibile est ut non veniant scandala; vae autem illi, per quem veniunt!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako reče nadb. Lefebvre - imaju li ti ljudi uopće katoličke vjere?

    OdgovoriIzbriši