petak, kolovoza 15, 2014

550

Najprije i prije svega, imajte uvijek pred očima Presvetu Djevicu, prema njoj usmjerite svoje misli i svoj pogled, kao tri kralja na zvijezdu.


[...]

Znajte, dakle, drage moje kćeri, i zauvijek zapamtite da usprkos tomu što je Blažena Djevica bila ispunjena svim milostima i krjepostima, Duh Sveti je ipak htio i učinio da evanđelisti spomenu samo njih deset. Tih deset krjeposti koje je prema evanđeljima imala Djevica, morate i vi imati; i sve što čitamo o tomu da je Marija mislila, govorila i činila, i vi morate misliti, govoriti i činiti. Prakticirajući tako svaku od deset krjeposti morate Blaženu Djevicu nasljedovati trojako: srcem, ustima i djelom; nesumnjivo, sve savršenstvo i pravo ispunjenje vašeg Pravila sastoji se i utemeljeno je na tome.
(Pravilo Reda Blažene Djevice Marije od Navještenja, lat., fr., en.)

Anuncijatkinje ove godine slave 550 godina od rođenja svoje utemeljiteljice sv. Ivane de Valois. Rođena je u mjestu Nogent-le-Roi kod Pariza, 23. travnja 1464. Bila je kći francuskog kralja Ljudevita XI. i njegove druge žene Karlote Savojske, no životni joj put neće biti bez velikih teškoća. Vlastiti otac ju je prezirao- dijelom zbog toga što je žensko, a dijelom zato što je bila bolesna i deformirana. Na odgoj su je dali u udaljeni seoski dvorac barunu Franji de Linièresu i njegovoj supruzi Ani de Culan. Kod njih je učila književnost, matematiku, povijest, slikanje, vezenje, sviranje lutnje i bila odgajana u pobožnosti.

Ljudevit XI. je 1471. naredio da se u kraljevstvu za mir moli Zdravomarija. Bila je to molitva koju je Ivana posebno voljela. Kasnije je napisala da je upravo te godine dobila objavu od Presvete Djevice da će prije svoje smrti osnovati red na Gospinu čast. 

S dvanaest godina prisilili su je na brak s četrnaestogodišnjim rođakom Ljudevitom Orleanskim koji je 1498. kao Ljudevit XII. postao francuski kralj. Sad je Ivana trpjela još više jer muž nije propuštao priliku da je javno ponižava. Ipak, u vrijeme njegova zatočenja nastojala ga je izbaviti. Uzvratio joj je tako što je od Aleksandra VI., u procesu koji je za nju bio krajnje neugodan, isposlovao poništenje braka. Ivana je pred cijelom Francuskom doživjela sramotu velikog poniženja.

Morala je otići u Bourges odakle je upravljala Provincijom Berry kao vojvotkinja. Tu je nasljedovala Blaženu Djevicu Mariju u šutnji i poniznosti te savjesno upravljala pokrajinom i podložnicima. Godine 1501. osnovala je Red Blažene Djevice Marije od Navještenja (anuncijatkinje) za koji je pravila napisao sluga Božji fra Gilbert Nicolas (Gabrijel Marija, OFM). Zadaća je toga reda nasljedovati Gospine evanđeoske krjeposti. Papa je priznao red bulom Ea quae, 12. veljače 1502. I sama je  položila zavjete 1503. i uzela redovničko ime Gabrijela Marija. Do smrti je molila za svoga surovog muža, a tu je zadaću ostavila i svojim sestrama. Ljudevit XII. se ukupno triput ženio, no ni u jednom braku nije imao muških potomaka. Umrla je 1505. i pokopana je u Bourgesu. Tijelo joj je ostalo čitavo 57 godina dok ga nisu spalili krivovjerni hugenoti koji su spalili i tijelo sv. Franje Paulskog

Papa Benedikt XIV. proglasio ju je blaženom 18. lipnja 1742., a papa Pio XII. svetom, 28. svibnja 1950. godine. Dan njezina rođenja za nebo slavi se u barem četiri crkvena reda: njenom Redu Blažene Djevice Marije od Navještenja, Redu najmanjih sv. Franje Paulskog, Kongregaciji marijanskih otaca i Kongregaciji apostolskih sestara Navještenja. Uz sv. Franju Saleškog je zaštitnica Trećeg reda minima. Jedina je kanonizirana francuska kraljica.

Do Francuske su revolucije koludrice Navještenja imale 54 samostana u Francuskoj s oko 1000 sestara, zatim u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj (k anuncijatkinjama je htjela pristupiti bl. Ana Katarina Emmerick kojoj se sveta utemeljiteljica u djetinjstvu ukazivala). Nakon revolucije obnovljen je 1816. prvi njihov samostan, a nakon tri godine i drugi. No, 1903. su redovi opet protjerani pa su monahinje otišle u Englesku i do 1926. nije bilo njihovih samostana u Francuskoj. Danas imaju pet samostana u Francuskoj i jedan u Belgiji, a zadnjih su godina otvorile po jedan u Kostarici (Alajuela, 2007) i u Poljskoj (Licheń, 2009.). U svim tim samostanima žive 84 koludrice. Red Navještenja je jedan od rijetkih koji je nakon IV. lateranskog koncila (1215.) dobio vlastitu regulu- Pravilo deset evanđeoskih krjeposti Blažene Djevice Marije (o njegovu  nastanku). 

Blažena Ivana je sastavila malu Krunicu Gospinih deset evanđeoskih krjeposti koju su obdarili oprostima pape Julije II. i Lav X. Propisana je Pravilom kao obvezatna nabožna vježba, a osim anuncijatkinja šire je i danas marijanski klerici Bezgrješnog Začeća koji su veći dio svoje povijesti također imali isto pravilo. Tu krunicu koludrice nose o svom pasu, a na stranici marijanskih otaca mogu se vidjeti iste sačuvane krunice koje su pripadale njihovim ocima 

Ove litanije na čast sv. Ivani i mala krunica kojom se razmatraju Gospine krjeposti neka budu za ozdravljenje našeg prečasnog misnika.

Litanije sv. Ivane Francuske, kraljice

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.

Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas.

Oče nebeski Bože, smiluj nam se
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Gospodine Isuse, Božanski Zaručniče sv. Ivane, naše majke, smiluj nam se

Sveta Marijo, Bezgrješna Majko Spasiteljeva, moli za nas
Sveta Ivano, od djetinjstva puna gorljivosti,
Koja si od samog Isusa primila zaručnički prsten,
Poslušna volji Božjoj,
Uzore djevicâ i suprugâ,
Žrtvo božanske ljubavi,
Puna strpljivosti,
Koja si se radovala što su te prezirali moćnici ovoga svijeta,
Koja si utjehu pronašla samo u Gospodinu,
Koja si molila za svoje neprijatelje,
Odijeljena od svijeta,
Koja si trajno krotila slabosti tijela,
Koja si izbjegavala vremenite užitke,
Prezirateljice svega što ne dolazi od Boga,
Ljubiteljice pokore,
Hraniteljice gladnih,
Odana otajstvu Utjelovljene Riječi,
Nasljedovateljice deset krjeposti Majke Božje,
Utemeljiteljice Reda Navještenja,
Skrbna za spasenje svojih duhovnih kćeri,
Obasjana svjetlom u času svoje smrti,
Čije su tijelo spalili neprijatelji vjere,
Utočište bolesnih,
Tvoriteljice čudesa,
Časti Francuske,
Slavo kraljicâ,
Koja više sjajiš krjepostima, nego francuskim kraljevskim ljiljanima,

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine.
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine.
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se.

℣. Moli za nas sveta Ivano, naša majko.
℞. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se.
Bože, naš Oče, Ti si za nasljedovanje krjeposti Bezgrješne Majke Sina svoga, pozvao sv. Ivanu Francusku da u Crkvi osnuje novi red posvećenih djevica; podaj da po njezinim zaslugama i zagovoru, nasljedujući krjeposti Presvete Djevice Marije, prispijemo do radosti života vječnoga. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Krunica deset evanđeoskih krjeposti Presvete Djevice Marije 
(sastavila: sv. Ivana de Valois)

Znak križa
Oče naš
Deset Zdravomarija tako da nakon "Sveta Marijo Majko Božja", navedemo redom jednu Gospinu krjepost i nastavimo s "moli za nas grješnike, sada i na čas smrti naše. Amen."

 1. najčistija (purissima, Mt 1:18, 20, 23; Lk 1:27,34)
 2. najrazboritija (prudentissima, Lk 2:19, 51)
 3. najponiznija (humillima, Lk 1:48)
 4. najvjernija (fidelissima, Lk 1:45; Iv 2:5)
 5. najpobožnija (devotissima, Lk 1:46-7; Dj 1:14)
 6. najposlušnija (oboedientissima, Lk 1:38; 2:21-2, 27)
 7. najsiromašnija (pauperissima, Lk 2:7)
 8. najstrpljivija (patientissima, Iv 19:25)
 9. najmilosrdnija (clementissima, Lk 1:39, 56)
10. najžalosnija (maestissima, Lk 2:35)

℣. Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
℞. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda, i u vijeke vjekova. Amen.

℣. U Začeću svojem, Djevice, bila si bezgrješna.
℞. Moli za nas Oca čijeg si Sina rodila.

Pomolimo se.
Bože, koji si bezgrješnim Začećem Djevice Marije pripravio dostojno prebivalište svojemu Sinu, molimo da Ti, koji si je očuvao od svake ljage, predvidjevši smrt svoga Sina, podaš da i mi njezinim zagovorom k Tebi čisti dođemo. Po Isusu Kristu, Tvome Sinu, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog po sve vijeke vjekova. ℞. Amen.

℣. Bezgrješno Začeće Marije Djevice (Immaculata Virginis Mariae Conceptio).
℞. Neka nam bude zdravlje i zaštita (Sit nobis salus et protectio).

Izvor: anuncjatki.pl
Slike: Święci Pańscy (1, 3), WIKIMEDIA COMMONS (2)

2 komentara:

  1. Hvala!
    Samo jedna sitnica, odgovor "moli za nas" pocinje jedan zaziv prerano ( Gospodine Isuse, Božanski Zaručniče sv. Ivane, naše majke )

    OdgovoriIzbriši