nedjelja, kolovoza 10, 2014

Na glasu svetosti

Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući. 
(Lk 18, 17)



Na blagdan svete Ane franjevci Bezgrješne dobili su jednu posebnu zagovornicu u nebu.

"Caterina M. Sudrio, najmlađa od desetero djece, rođena je 1. lipnja 2006. u Beneventu, onom južnotalijanskom gradu koji je poznat i na njemačkom govornom prostoru zbog Bitke kod Beneventa iz 1266., koja je na koncu slomila san Hohenstaufovaca. Car Henrik III. ga je 1053. predao papi u zamjenu za papinska prava u Bambergu. Grad je ostao papinski sve do Napoleonova vremena.

U dobi od četiri godine mala je Caterina najozbiljnije zamolila za ispovijed o. P. M. Lunga, franjevca Bezgrješne. Djevojčicu je krstio o. S. M. Manelli, utemeljitelj toga reda. On joj je na Božić 2011., kad je imala tek pet i pol godina, za vrijeme svečane mise prema tradicionalnom, tridentskom obredu, podijelio prvu svetu pričest. U dekretu 'Quam singulari' sv. Pija X. iz 1910. stoji: 'Kao što vrijedi za ispovijed da je dob razlikovanja ona kad se može razlikovati dobro od zla, dakle kad se dosegla stanovita uporaba razuma, tako i za pričest mora vrijediti ista dob razlikovanja, kad se može razlikovati euharistijski kruh od običnoga kruha.'

- Svake večeri na blagoslovu Presvetim Sakramentom

Caterina je svake večeri u 19.20 silno htjela biti u hodočasničkoj crkvi Gospe od Dobrog Savjeta u Frigentu, gdje se nalazi matična kuća mladog franjevačkog reda. Tešku bolest koja je napala njeno mlado tijelo, prikazala je sasvim svjesno za o. S. M. Manellija te za fratre i redovnice Bezgrješne.

Omiljeni joj je film bio Marcelin Kruh i Vino, španjolski uradak iz 1955. Marcelin je siroče ostavljeno u XVIII. st. pred vratima jednog franjevačkog samostana. Fratri su ga prihvatili. Jednoga je dana na samostanskom tavanu otkrio veliko raspelo i sažalio se nad napaćenim Isusovim tijelom na križu. Tajno je uzimao nešto kruha i vina i donosio ga Raspetomu koji pred njim oživljuje, uzima kruh i vino koji upućuju na euharistijske darove, i poučava ga kršćanskoj vjeri. Dječak se uvijek iznova vraćao na tavan jer ga je privlačio Raspeti i redovito mu donosio kruh i vino iz samostanske pričuve. Fratri uočavaju manjak i traže počinitelja. U međuvremenu je Marcelin zaželio vidjeti svoju majku (za čiju je smrt očito znao) i Bogorodicu Mariju. Raspeti ga uzima u naručje i kaže mu da treba zaspati. Sretno usnu u rukama Isusovim i tako umre. Fratri koji su u potrazi za nestalim namirnicama dospjeli do potkrovlja, vide još kroz daske nebeski sjaj oko beživotnoga dječakovog tijela.

- Omiljeni film i omiljena pjesma

Film slijedi roman 'Marcelino Pan y Vino' španjolskog auktora J. M. Sáncheza Silve. Godine 1955. dobio je dvije posebne nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu i Srebrnog medvjeda u Berlinu.

U filmu jedan franjevac prepričava priču o Marcelinu jednoj umirućoj djevojčici. Caterina koja je znala da je smrtno bolesna, mogla je zato biti posebno dirnuta.

Njena je omiljena pjesma bila Biram raj koju je čula u televizijskom filmu u dva dijela, produciranom 2010., o svetom Filipu Neriju. Prvi dio filma imao je gledanost od 23,9%, a drugi dio od 27,4%.

- Smrtna bolest i žrtva

Roditelji i liječnici kad govore o Caterini, sjećaju se s divljenjem da se nikada nije žalila zbog svoje bolesti, zloćudnog pineoblastoma [1, 2]. Kad bi je pitali kako je, odgovarala bi uvijek 'dobro' i smiješila se. Čim je mogla govoriti, ponavljala bi uvijek da je Isus došao donijeti radost, jer je teško rasti bez ljubavi.

Ljeti 2012. joj je dijagnosticirana smrtonosna bolest. Znala je da će umrijeti. U subotu, 26. srpnja, na blagdan sv. Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije, svidjelo se Bogu pozvati k sebi Caterinu u dobi od osam godina.

- 'Consummatum est!'

Caterinini roditelji, Franjo i Rosaria, trećoredci su franjevaca Bezgrješne, a njene tri starije sestre su franjevke Bezgrješne. Tako je i mala Caterina odmalena bila povezana s Redom. Jednog je dana rekla da želi svoju bolest i smrt žrtvovati za taj red.

Njeno je stanje dirnulo mnoga srca. Primio ju je 23. siječnja i papa Franjo.

U krugu svoje obitelji i mnoge braće i sestara iz Reda, mala Caterina je 1. lipnja proslavila osmi rođendan. Svetu potvrdu je primila na svoju izričitu želju i uz posebno dopuštenje.

'Ona će biti zagovornica svih nas', stoji u kratkom priopćenju franjevaca Bezgrješne o Caterininoj smrti, koje završava riječima: 'Cvijeće raste iz zemlje i u zemlju se vraća, ali njegov se miris penje do nebesa'."


Izvor: katholisches.info
Slike: WIKIMEDIA COMMONSChiesa e post concilio

Nema komentara:

Objavi komentar